Bartje, een kereltje dat het vertrouwen in mensen volledig verloren was!

Bartje is een kruising Shih Tzu-Maltezer. In Nederland heet dit een Boomer. Hij was ongeveer 2 jaar oud toen zijn eigenaars hem aan het asiel afstonden. Hij had al meerdere keren agressie vertoond naar de gezinsleden en men had het vertrouwen in hem verloren.

Het verwonderde ons dan ook niet dat Bartje op zijn beurt het vertrouwen in mensen volledig kwijt was. Hij liet zich niet graag knuffelen, vertrouwde dit niet en kon in bepaalde situaties bezitterig zijn.

Het was absoluut noodzakelijk dat Bartje heropgevoed werd gebaseerd op vertrouwen! Dat herstel kan weken tot zelfs maanden duren voor er vooruitgang te zien is. Een andere hond met het juiste karakter kan dit proces versnellen.

Om het vertrouwen in mensen te kunnen herstellen moet bij dergelijke hondjes dwang en dreiging onder alle omstandigheden vermeden worden.

We zochten voor Bartje een rustige huiselijke situatie met een tuin. Die tuin was noodzakelijk omdat Bartje de eerste weken zijn behoefte en zijn plas zou moeten doen in die tuin. Een wandeling maken is voor dergelijke hondjes pas mogelijk als ze hun mensen vertrouwen.

Zijn adoptanten zouden kennis moeten hebben hoe ze het vertrouwen van ons gekwetste Bartje kunnen winnen.

Na enkele weken zoeken daagden de ideale adoptanten op.

We kregen onlangs een mail van hen en delen die nu met onze lezers:

Bij deze nog eens een update van Bartje: Bartje boekte echt al veeeel vooruitgang. Hij kan al zitten, pootjes geven op commando, is ondertussen zindelijk en meer en meer mensen kunnen hem al strelen. Goed wetende dat je er vroeger enkel mocht naar kijken of hij werd al boos 🙂 . We vermoeden ook dat Bartje te vroeg is weggehaald bij zijn mama. We merkten aan veel dingen dat hij toch ook nood had aan opvoeding en vooral aan correctie op hondenmaat en in hondentaal (correcties van mensen werd vaak als dreigend ervaren). Dus werd hij geïntroduceerd aan een zachtaardige golden retriever van een vriendin. We merken dat deze hond echt een hele goede invloed heeft op Bartje. Bartje spiegelt zichzelf aan deze hond en komt volledig tot rust. Als hij even een dutje doet na een gezamenlijke wandeling zal hij minder liggen waken en het plotse wakker schieten met grommen/uithalen (omdat hij denkt dat iemand hem aanraakt) wordt zachtaardig gecorrigeerd door zijn vriendje. Hij ziet deze hond echt als vaderfiguur. Ze kruipen zelfs bij elkaar in hetzelfde mandje. Hij leert op een veel vlottere manier zachtaardigheid en omgang aan, ook met mensen. Hij ziet ook het effect van wat de andere hond doet voor mensen en leert zo ook beter omgaan met mensen. Eens terug thuis merken we dat Bartje echt veel liever is en zachter van karakter, gewoon al door regelmatig eens langs te gaan. Om het kort samen te vatten: Bartje stelt het dus zeer goed en ontpopt zich stilaan tot schootjeszitter want…mijn vriendje doet dat ook en dat werkt. 

Lieve groetjes

Ben & Bartje