Aanvraag hond Honden formulier -- Aanvraag kat Katten formulier
Gebruik dit formulier om een aanvraag ter adoptie te doen.
Een van onze katten adopteren
Adoptieprocedure
Vanaf 1 maart 2019 adoptie katten op afspraak.
Vanaf 1 maart 2019 werken we op afspraak voor de adoptie van katten. We doen dat om lange wachttijden te voorkomen en om het adoptiegesprek beter te kunnen voorbereiden. We zullen u dan ook vragen om vooraf een vragenlijst in te vullen (zie knop hiernaast of volg deze link). Hierdoor zal de volledige adoptie sneller en efficiënter kunnen verlopen.
- Alle katten staan met een foto en beschrijving op de site.
- Kittens verblijven niet in het asiel. Bij hun gegevens staat een e-mailadres. Op dit adres kun je het opvanggezin contacteren waar de kitten verblijft.
- Vul het formulier in en geef een datum van voorkeur op. De kattenverzorgers zullen u zo spoedig mogelijk bellen om de afspraak definitief te maken.
- Op de dag van uw afspraak meldt u zich aan in het onthaal. Daarna wordt u begeleid naar het ‘poezenpaleis.
- Je hebt een gesprek met de verantwoordelijken van de katten. In samenspraak wordt een kat gekozen, rekening houdend met je leefsituatie en de eigenschappen van de kat.
- Houd er rekening mee dat het kan gebeuren dat een kat niet geplaatst wordt als de verantwoordelijke van mening is dat de gekozen kat niet in je gezinssituatie past. Zij zal haar beslissing daaromtrent motiveren.
- We geven geen dieren mee op proef. We zijn van mening dat je voluit voor een asieldier moet gaan en voor eventuele problemen tijd en geduld moet opbrengen om deze op te lossen.
- Als je een kat adopteert, houd dan rekening met een aanpassingsperiode die geruime tijd kan duren, afhankelijk van de kat.
Prijs
- De adoptiegift voor een kitten bedraagt 200 euro, voor een volwassen kat bedraagt die 185 euro. Voor een kat ouder tussen 8 en 12 jaar betaal je 125 euro. Voor een seniorkat (+12 jaar) betaal je 90 euro.
- De kat is gechipt, gesteriliseerd of gecastreerd, gevaccineerd, ontwormd, ontvlooid en getest op AIDS en leucosevirus.
- Ter vergelijking: wat kost een kat je bij aanschaf privé:
1. 1e vaccinatie: consult + vaccin + ontworming + 1 ontvlooiingspipet = 67 euro
2. herhalingsvaccinatie: idem = 67 euro
3. sterilisatie (kattin; hier wel medicatie inbegrepen) = 140 euro
4. of castratie (kater; hier wel medicatie inbegrepen) = 69 euro
5. kostprijs chippen (wettelijke verplichting) = 50 euro
6. Kostprijs kat = ? euro
Opmerking: prijzen kunnen licht verschillen van dierenarts tot dierenarts. Dit is standaard voor een gezond kitten, waar geen afwijkingen worden vastgesteld of geen extra behandelingen of medicatie nodig zijn.
TOTAAL KATTIN = 324 euro
TOTAAL KATER = 253 euro
Je kat afstaan
- Je kat afstaan kan elke dag tijdens de openingsuren en indien er plaats is.
- Voor de afstand wordt een vergoeding gevraagd. Dit dekt een heel klein deel van de kosten voor het verzorgen van het dier (voeding, verblijf, dierenarts…)
Je kat zelf herplaatsen of te koop aanbieden
Lees hier meer over de verplichtingen sedert 1 april 2018
De herplaatsing van onze katten gebeurt heel zorgvuldig
- Iedere kat ouder dan 8 weken wordt gesteriliseerd. Dit verhindert “ongelukjes” en u heeft geen last van een krolse kattin in huis of een sproeiende kater.
- Iedere kat wordt gechipt.
- Wanneer u een kleintje jonger dan 8 weken vindt, zonder de moeder hebben wij vrijwilligers die deze kleintjes mee naar huis nemen ter verzorging. Onze ervaring heeft ons immers geleerd dat katjes, jonger dan 8 weken, onherroepelijk ziek worden in een asiel.
- Ook kleine vondelingetjes die nog moeten gezoogd worden krijgen bij vrijwilligers thuis om de 2 uur papflesvoeding.
- Iedere nieuwkomer wordt op het AIDS en leucosevirus getest.
Opvanggezinnen voor kittens gezocht
Op deze pagina vindt u meer informatie over kittenopvang.
Zwerfkatten
Heeft u één of meerdere zwerfkatten in uw tuin of in uw buurt, dan belt u best naar de dienst leefmilieu van de gemeente waar u woont of ga kijken naar de site:
- Voor Oostende is dat het nummer: 059/ 25 85 19 en dan vraagt u naar de dienst leefmilieu of u vindt info op hun website.
- Voor Bredene is dat het nummer: 059/33 91 91 of u vindt info op hun website.
- Voor Oudenburg is dat het nummer: 059/ 56 84 20 en ook daar vraagt u naar de dienst leefmilieu of u vindt info op hun website.
- Voor Gistel is dat het nummer : 059/ 27 02 21 of u vindt info op hun website.