Niemand wilde Max… en kijk nu!

Op maandag 17 mei 2021 ontvingen wij telefoon van een dame met de vraag om afstand te doen van haar jonge kater, genaamd Max. De eigenares had hem als kitten gekregen van vrienden die een huiselijk nest hadden gehad. Max, een mooie witte kater, leefde sinds zijn 8 weken in de armen van dit gezin. Van kleins af aan een ‘ambetant probleem’, zoals de eigenares het omschreef. Hij braakte meerdere malen per dag en na, volgens hen, grondig onderzoek en meerdere behandelingen was er geen oorzaak te vinden. Aangezien dit gezin binnenkort verhuisde naar het buitenland was er geen tijd meer voor Max en zijn ‘probleem’.

Op woensdag 19 mei 2021 werd Max aan ons dierenasiel afgestaan, met als reden ‘medische problemen en verhuis naar het buitenland’. Bij binnenkomst was deze lieve jongen van nog geen 3 jaar oud volledig over zijn toeren. Hij wist niet wat hem overkwam. Hij durfde de eerste dagen amper bewegen in zijn hok en wou ook niet eten. Zelfs naar de kattenbak gaan was voor hem te stressvol! Na wat tijd, geduld en één-op-één contact met Max, bloeide hij voorzichtig open tot een zachtaardige, lieve kater.

Uiteraard werd hij onmiddellijk grondig onderzocht door de asieldierenarts. Naast het standaard klinisch onderzoek, werd ook een bloed- en urineonderzoek gedaan om zo veel mogelijk oorzaken voor zijn chronisch braakprobleem uit te sluiten. Zowel bij het klinisch onderzoek, als uit de bloed- en urineresultaten kwam niets. Max was op papier een volledig gezonde kater. Om een voedselallergie uit te sluiten werd er besloten om hem op hypoallergene voeding te zetten. De eerste twee maanden  ging het zeer goed, Max had geen enkele keer gebraakt. Maar na deze periode begon Max weeral op regelmatig basis te braken. Beginnend van één keer per dag tot uiteindelijk 3 tot 4 keer per dag. Een voedselallergie werd uitgesloten.

De volgende, en laatste, stap was het nemen van een echografie van het maagdarmstelsel om te zien of er daar geen afwijkingen te vinden waren. Zo gezegd, zo gedaan. Max ging op 8 juli naar dierenartspraktijk Vetricure voor het nemen van zijn echografie. Hieruit kwam echter wel de oorzaak aan het licht, namelijk de ziekte van Crohn. Dit is beter bekend als een chronische maagdarmontsteking. Er werd cortisone opgestart om te zien of dit het nodige effect had. En gelukkig was dit ook zo. Met behulp van de cortisone en aangepaste voeding stopte Max met braken en kon hij terug genieten van een pijnloos leven.

Na deze stap was het dan tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe, warme thuis voor Max. Ondertussen was hij verplaatst naar een kleine ren waar hij alle ruimte voor zich had. Hier bloeide hij dan ook open tot een aanhankelijke, speelse en zachtaardige knuffelbeer. Het heeft enige tijd geduurd voor Max ook effectief zijn gouden mandje vond. Vele mensen kwamen langs voor hem, maar kozen dan uiteindelijk toch niet om over te gaan tot adoptie omwille van zijn medische geschiedenis. Tot 12 augustus, de dag waarop hij met ‘zijn gat in de boter viel’.

Onlangs kregen we een mailtje over Max:

Update Max

Goeiemiddag,

Ik wou even laten weten hoe het met Max gesteld is.

Max was 1 van de katjes die achteraan met een medisch probleem zat, en zijn gouden mandje heeft gevonden.

Max is open gebloeid tot een super speelse en actieve binnenkater die alles moet ontdekken samen met zijn beste vriend Rocky. Rocky is het hondje van mijn ouders die zichzelf eens kwam voorstellen aan Max en sindsdien zijn ze onafscheidelijk. Alles moet samen gebeuren. Vooral slapen en naar de buitenwereld gluren.

Max heeft behalve een haarbal nog niets overgegeven en eet zo goed als alles, het begon met stiekem hier en daar een stukje vis stelen. Waarbij hij nu zelfs gewone kattenkorrels van perfect fit eet. Max heeft ter verbazing ook nog geen enkele keer medicijn nodig gehad! Hij voelt zich volkomen thuis en zijn braakaanvallen waren dus hoogstwaarschijnlijk stressgerelateerd.

Elke dag begint met een glimlach en een zachte groet van Max.

Bedankt voor jullie goede zorgen, Max en ik zijn jullie dankbaar. Een huis voelt met hem erbij nu perfect als een thuis!

Groetjes Sofie

Pootjes van Max en zijn nieuwe vriendje Rocky